Staan er bij jou in de buurt veel huizen met zonnepanelen? Volgens Duits onderzoek is de kans dan groot dat je zelf veel sneller geneigd bent om deze ook te installeren.

De populariteit van zonnepanelen blijft groeien: in Nederland zijn 1 miljoen woningen uitgerust met zonnepanelen. Dat is bijna 1 op de 8 woningen. België gaat richting de 500.000 installaties.

Goede invloed

De populariteit heeft meerdere redenen. Volgens Wetenschappers van het Potsdam Institute for Climate Impact Research in Duitsland, speelt het “peer group-effect” een grote rol: wanneer ons gedrag wordt beïnvloed door onze omgeving of sociale netwerken.

Onderzoek

De Duitse Wetenschappers analyseerden satellietbeelden van de Amerikaanse stad Fresno om de “besmettelijkheid” van zonnepanelen te bepalen.

Uit het onderzoek blijkt dat de kans groot is dat er op een huis zonnepanelen komen, zodra er in de omgeving ook zonnepanelen aanwezig zijn. Het effect halveert als de afstand tot de dichtstbijzijnde zonnepanelen meer dan een voetbalveld is.

“Wie een zonnepaneel ziet als hij of zij door het raam kijkt, lijkt sneller te beslissen om er zelf ook eentje te installeren”, aldus onderzoekster Leonie Wenz. “Hoe meer zonnepanelen er in de buurt van mijn huis te vinden zijn, hoe waarschijnlijker het is dat ik er ook een installeer.”

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*