Het Zweedse scheepvaartbedrijf Wallenius Marine heeft de Oceanbird onthuld – een futuristisch vrachtschip dat gebruik maakt van zeilen, waardoor het 90% minder CO2 uitstoot.

Duurzame scheepvaart

Het is een bijzonder gezicht: een gigantisch vrachtschip met zeilen. Volgens het Zweedse bedrijf Wallenius Marine is het de toekomst van duurzame scheepvaart.

Het schip is maar liefst 200 meter lang, 40 meter breed en 100 meter hoog. De inklapbare zeilen zijn gemaakt van composiet en staal en zijn 80 meter hoog, tweemaal zo hoog als die op de grootse zeilschepen van vandaag. De zeilen maken onderdeel uit van de romp van het schip en kunnen 360 graden draaien, om zo optimaal gebruik te maken van de wind.

7.000 auto’s

Het schip heeft ook traditionele motoren aan boord, die het schip kan gebruiken om door de haven te manoeuvreren. Het zeilschip is ontworpen om grote zware ladingen over lange afstanden te vervoeren. Zo is er ruimte voor 7.000 auto’s.

Twaalf dagen

Het schip doet twaalf dagen over de oversteek van Atlantische Oceaan. Dat is slechts vijf dagen langer in vergelijking met een traditioneel vrachtschip dat gebruik maakt van stookolie.

In Zweden zijn de eerste tests met schaalmodellen begonnen. Vanaf 2021 moet het ontwerp definitief af zijn en gaan de orderboeken open. Naar verwachting wordt het eerste schip in 2024 gebruik genomen.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*