Vliegen op elektriciteit? Dat is nog geen optie, omdat er geen batterij bestaat die een vliegtuig veilig in de lucht kan houden. Daarom richten onderzoekers nu hun pijlen op het ontwikkelen van biobrandstoffen die netto geen uitstoot hebben. Het lijkt erop dat we in de toekomst voedselverspilling als vliegtuigbrandstof kunnen gebruiken.

Vliegtuigen zijn extreem vervuilend: de vliegtuigindustrie draagt voor 12 procent bij aan alle broeikasgassen die bij transport vrijkomen. Naar verwachting gaat dit percentage alleen maar groeien. Hoog tijd dus om een milieuvriendelijk alternatief te bedenken. Aangezien we per persoon jaarlijks zo’n 34 kilo aan eten weggooien, leek het Amerikaanse onderzoekers een goed idee dat te gebruiken als vliegtuigbrandstof. Zij ontwikkelden een biobrandstof die 165 procent minder CO2 uitstoot dan normale vliegtuigbrandstof. Er is nat afval, zoals etensresten, afvalwaterslib en mest in verwerkt.

Proeven

Volgens de onderzoekers voldoet hun biobrandstof aan alle luchtvaartnormen. Inmiddels zijn zij in gesprek met Southwest Airlines om in 2023 de eerste vliegproeven te starten met de nieuwe, duurzame biobrandstof.

 

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*