Groene stroom is beter voor het milieu, dat weten we allemaal. Maar het verschil tussen groene of grijze stroom is niet merkbaar, en je kunt het ook niet zien. Wat is dan precies het verschil? Wij beantwoorden vijf vragen over groene stroom!

1. Wat is groene stroom?

Het verschil tussen groene en grijze stroom zit in de manier van opwekken. Groene stroom wordt opgewekt uit hernieuwbare en duurzame energiebronnen. Denk hierbij aan windenergie, waterkracht, aardwarmte en natuurlijk zonne-energie. Deze bronnen zijn schoon en onuitputbaar. Grijze stroom wordt geproduceerd met fossiele brandstoffen, zoals steenkool, aardgas, olie en kernenergie. Bij het opwekken van grijze energie komt er bij de verbranding koolstofdioxide vrij en ze raken een keer op.

2. Hoe weet ik of de stroom groen is?

Dat kan best lastig zijn. Aan de buitenkant kun je het namelijk niet zien. Alle elektriciteit op het stroomnet is hetzelfde. Om erachter te komen moet je weten waar de stroom geproduceerd is. Dat kun je navragen bij je energieleverancier. Energieproducenten moeten via een Garantie van Oorsprong (GvO) bewijs aantonen dat hun elektriciteit groen geproduceerd wordt.

3. Is er voldoende groene stroom?

Op dit moment kunnen we nog niet zonder grijze stroom. Er wordt simpelweg nog niet genoeg groene stroom geproduceerd om België van voldoende energie te voorzien. Momenteel komt ongeveer een vijfde van alle elektriciteit uit groene energiebronnen.

4. Is groene stroom duurder?

Het prijsverschil tussen grijze en groene stroom is meestal minimaal of onbestaande. In sommige gevallen is groene stroom zelfs goedkoper dan grijze. Groene stroom heeft namelijk geen last van stijgende olie of gasprijzen.

5. Komt de stroom uit België?

Ongeveer een derde van alle groene stroom komt uit eigen land. Op de website van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt kun je bekijken waar jouw stroom precies vandaan komt.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*