Zonnepanelen op landbouwgrond zorgen ervoor dat de grond niet meer gebruikt kan worden. Dat is niet meer aan de orde met verrijdbare zonnepanelen, waar gewassen onder kunnen blijven groeien. Is dit de toekomst van groene landbouw?

De verrijdbare zonnepanelen zijn een project van Patrick Bekkers en Rogier Mul. Met hun zogeheten Duurzaamheidspark wordt landbouwgrond dubbel gebruikt: voor het opwekken van stroom, en voor het verbouwen van voedsel. Heel gemakkelijk is dat niet. De zonnepanelen moeten genoeg licht doorlaten om alles te laten groeien, en daarnaast krachtig genoeg zijn om energie op te wekken. De panelen houden regen tegen, en een systeem vangt het water aan de zijkanten op om de gewassen vervolgens te bewateren als dat nodig is. De zonnepanelen zijn verrijdbaar zodat machines het land nog kunnen bewerken.

Gematigd klimaat

Er is al uitgebreid getest en wat bleek? In sommige gevallen groeiden de gewassen nog beter dan zonder de zonnepanelen erboven! Dat komt volgens de initiatiefnemers omdat het klimaat onder de panelen gematigder is. Momenteel wordt het project geperfectioneerd en verder onderzocht. Als het onderzoek voltooid is, willen de bedenkers kleine boeren met duurzame ambities helpen met hun eigen verrijdbare zonnepark.

 

 

 

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*