Het scheelt een heleboel CO2 als bezorgers van webwinkels de helft van de pakketjes bezorgen bij een ophaalpunt, die vervolgens lopend of op de fiets worden opgehaald. Dat blijkt uit een nieuwe studie die TNO deed in opdracht van de webwinkel-sector.
Momenteel kiest maar 13 % van de Nederlanders voor bezorging bij een centraal ophaalpunt. Als busjes echter meer dan 50 % kunnen afleveren bij zo’n pick-up point, daalt de CO2-uitstoot mogelijk met 17 %. Omdat de logistieke e-commerce sector jaarlijks naar schatting zo’n 252.000 ton CO2 uitstoot, zou het duizenden tonnen CO2 besparen.
Bewustzijn creëren
Om mensen bewust te maken van de voetafdruk van hun keuzes, is er nu de tool Bewust Bezorgd. Deze berekent voor elke bestelling de C02-voetafdruk van thuisbezorgen of ophalen bij een pick-up point. Voorlopig gebruiken de meeste webwinkels deze tool alleen nog intern, maar binnenkort kunnen consumenten er ook gebruik van maken. Dit moet hen stimuleren om vaker te kiezen voor zo’n pick-up point, want het landelijk gemiddelde van 13 % is in vergelijking met andere landen heel laag. Vooral in de stad zorgt een ophaalpunt voor minder CO2-uitstoot, én voor minder opstopping van de stadswegen. Op het platteland bijvoorbeeld kunnen pakketjes soms juist beter aan huis worden bezorgd, omdat men ze daar vanwege de afstand met de auto op moet halen bij het pick-up point.
Een andere manier om de CO2-emissie van pakketbezorging te verminderen, is het inztten van elektrische auto’s, zoals de Nissan e-NV200