Veel snelwegen in België scoren op Europees niveau slecht. Per 1.000 kilometer vallen er jaarlijks 58 doden. Dat is het dubbele van het Europese gemiddelde. Een netwerk van slimme straatverlichting moet hier verandering in brengen.

Veilige omgeving

De snelwegen in België zijn erg druk en er zijn veel op- en afritten op korte afstanden. Dit leidt tot veel ongelukken, dikwijls met dodelijke afloop. Een betere verlichting kan een veiligere omgeving creëren.

Lumière 4.0

Voor het Lumière 4.0-project wordt de bestaande verlichting op 110.000 plekken in Wallonië vervangen door ‘slimme’ ledlampen. Deze slimme verlichting zal door middel van camera’s en sensoren het verkeer analyseren. De ledlampen passen zichzelf vervolgens aan om de verkeerssituatie veiliger te maken.

Spookrijder

De lampen gaan bijvoorbeeld knipperen wanneer er een spookrijder aankomt. Daarnaast branden de lampen feller bij een ongeval, wegwerkzaamheden of slecht weer.

Bij een op- of afrit zal de verlichting aan gaan als er een auto aankomt. Als er geen verkeer is gaan de lampen uit om energie te besparen.

Uniek

Het slimme verlichtingsnetwerk is uniek in Europa. De aanleg zal ruim drie jaar in beslag nemen. Het eerste deel van het netwerk is inmiddels gereed en wordt getest in de buurt van Namen.

Het slimme verlichtingsnetwerk wordt voorlopig alleen in Wallonië uitgerold. Er zijn er in Vlaanderen nog geen plannen om de bestaande verlichting te vervangen.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*