De Spaanse start-up Vortex Bladeless claimt de windmolenmarkt radicaal te kunnen veranderen. Hoe? Met hun nieuwe windturbine zonder wieken, die overal kan worden neergezet, kleiner is dan reguliere windmolens en voor minder overlast zorgt, zowel voor mensen als de natuur.

De windmolen zonder wieken vangt energie uit wind door het aerodynamische effect dat ‘vortex shedding’ heet. De turbine trilt als het ware mee met de wind, waardoor hij heen en weer schommelt en met die beweging stroom opwekt. Een klein nadeel: er moeten twee turbines bij elkaar in de buurt staan om het goed te laten werken. Volgens de oprichter, David Yáñez, kan de turbine overal worden neergezet. Ook waar traditionele windmolens niet kunnen worden geplaatst, bijvoorbeeld in drukbevolkte steden.

Veelbelovend

In januari selecteerde het Noorse energiebedrijf Equinor Vortex als een van de tien meest veelbelovende start-ups in de energiesector, waardoor de start-up mee mag doen aan het Energy Accelerator-programma om hun product verder te ontwikkelen.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*