Een elektrische auto die gebruik maakt van groene stroom is het duurzaamst. Maar dat kan niet altijd. Soms komt de stroom die je gebruikt om te laden uit een kolen- of gascentrale. Volgens onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen is in dat geval een elektrische auto nog steeds duurzamer dan een traditionele auto.

CO2-uitstoot

Het is bekende kritiek: elektrische auto’s zijn niet duurzaam omdat bij de productie ook CO2 vrijkomt en de auto vaak op stroom rijdt die in een traditionele energiecentrale is opgewekt. De Universiteit van Cambridge, de Universiteit van Exeter en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben een grootschalig onderzoek uitgevoerd om te kijken of elektrische auto’s inderdaad wel zo duurzaam zijn als beweerd wordt.

Nature

De universiteiten hebben hun resultaat gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschapstijdschrift Nature en zijn erg helder: elektrische auto’s zorgen, ook met energie uit kolencentrales, voor lagere CO2-uitstoot.

De onderzoekers zijn tot deze conclusie gekomen nadat ze de volledige keten in 59 verschillende regio’s wereldwijd geanalyseerd hebben. In slechts zes regio’s is een elektrische auto vervuilender. Dit zijn regio’s waar sterk verouderde kolencentrales verantwoordelijk zijn voor de elektriciteitsproductie, zoals India, Bulgarije en Polen.

“Het idee dat elektrische auto’s de emissie wereldwijd verhogen, is een mythe. Zelfs in onze worstcasescenario’s blijkt in 95 procent van de gevallen dat de CO2-uitstoot afneemt als er meer elektrisch gereden wordt. Dit onderzoek is belangrijk voor overwegingen van overheden en bedrijven”, aldus hoofdonderzoeker Florian Knobloch van de Radboud Universiteit Nijmegen.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*