Leuven wil in 2030 volledig klimaatneutraal zijn en wil graag dat inwoners hun steentje bijdragen. Er is daarom een zoektocht gestart naar 1.000 gezinnen die zonnepanelen willen installeren op hun dak.

6.000 gezinnen

Op dit moment liggen er in Leuven genoeg zonnepanelen om zo’n zesduizend gezinnen van stroom te voorzien. De stad telt echter ruim 100.000 inwoners. Er is dus werk aan de winkel, want in 2030 moeten deze allemaal toegang hebben tot groene stroom.

Campagne

Leuven heeft daarom de campagne “Zonnige groetjes uit Leuven!” in het leven geroepen. Met de campagne wil de gemeente inwoners aanzetten om zonnepanelen te installeren op hun woning.

De gemeente wil graag het aantal installaties van 2019 verdubbelen. Toen werden er 500 installaties geplaatst: “Op dit moment wordt er in Leuven amper 11 GWh elektriciteit per jaar geproduceerd via zonne-energie, terwijl de mogelijkheden voor elektriciteit via zonnepanelen geschat wordt op iets meer dan 400 GWh”, aldus David Dessers, schepen van Klimaat en Duurzaamheid.

Publieke gebouwen

Inwoners die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, kunnen zich aansluiten bij lokale energiecoöperaties. Deze partijen werken samen met de gemeente en voorzien publieke gebouwen van zonnepanelen.

De eerste zonne-installaties zijn in Leuven inmiddels geplaats op een kinderdagverblijf en een ontmoetingscentrum. Voor het eind van jaar komen er nog acht locaties bij, waarmee de stad in totaal jaarlijks 180 ton CO2 bespaard.

Dessers: “Het aantal zonne-installaties moet flink omhoog en dat kan ook, want in onze stad is er nog heel wat onbenut potentieel. Door zonnepanelen te installeren op tien daken van publieke gebouwen dragen we als stad ons steentje bij.”

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*