Onderzoekers van de KU Leuven hebben in een boomgaard in Bierbeek zonnepanelen geplaats. De panelen produceren elektriciteit en beschermen tegelijkertijd de peren tegen de zon. 

Energietransitie

Zonnepanelen krijgen een steeds grotere rol in de energietransitie. Op de daken van bedrijven en particuliere woningen leveren ze echter slechts 4,2 procent van de totale energievraag. Wetenschappers van de KU Leuven onderzoeken nu of zonnepanelen ook inzetbaar zijn op landbouwgrond, zonder dat gewassen hiervoor moeten verdwijnen.

Agrivoltaics

De wetenschappers zijn een pilootproject gestart bij Fruitbedrijf Van der Velpen in Bierbeek en hebben daar zonnepanelen geïnstalleerd boven perenbomen. De panelen zijn zo’n twee meter breed en zijn geplaats op palen waar normaalgesproken netten hangen die de bomen tegen hagelbuien moet beschermen. De zonnepanelen zijn gedeeltelijk transparant zodat ze ook zonlicht doorlaten.

Europese primeur

De zonne-installatie in Bierbeek is een primeur in Europa. De installatie wordt ook wel een agrivoltaics genoemd: een combinatie tussen zonnepanelen en landbouw. “Energie moet duurzaam zijn en landbouwgrond moet je koesteren”, aldus professor Van de Poel van de KU Leuven. “Agrivoltaïsche opstellingen slaan een brug tussen beide.”

Microklimaat

Onder de zonnepanelen ontstaat er een microklimaat, aldus professor Van de Poel: “De eerste metingen in de boomgaard laten zien dat de temperatuur onder de zonnepanelen ‘s nachts hoger ligt, overdag wat lager.” De peren hebben zo gedurende de nacht minder last van lage temperaturen en zijn overdag beter beschermt tegen de zon

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*