Jaarlijks worden in de Europese Unie meer dan 30 miljoen matrassen weggegooid. Zonde, want oude matrassen bevatten waardevolle materialen die gerecycled kunnen worden. 

30 miljoen matrassen die jaarlijks worden weggegooid. Om het concreet te maken: als je ze allemaal op elkaar zou leggen, zou de stapel 678 keer zo hoog zijn als de Mount Everest! Vaak worden de matrassen verbrand in afvalverbrandingsinstallaties met energieterugwinning, wat betekent dat waardevolle en recyclebare materialen verloren gaan.

Verwijderingsbijdrage

Sinds 1 januari 2020 zit er in Belgie een verwijderingsbijdrage op verkochte matrassen. Tegelijkertijd kunnen Belgische consumenten tegenwoordig gratis hun oude matras inleveren om te laten recyclen.

Er is een organisatie opgericht voor de inzameling en de verwerking van afgedankte matrassen. Een aantal matrasproducenten hebben hiervoor de handen ineengeslagen, waaronder Fedustria (belangenorganisatie voor de textiel-, hout- en meubelindustrie), Comeos (federatie voor handel en diensten) en Navem (organisatie voor de meubelhandel).

Manieren van recyclen

In elk matras zit polyurethaanschuim, een materiaal dat wordt gebruikt vanwege de unieke comfort en duurzaamheid. Er wordt flink geinvesteerd in het uitbreiden van de bestaande en het ontwikkelen van nieuwe recyclingstechnologieën. Polyurethaanschuim kan bijvoorbeeld mechanisch gerecycled worden, waarbij snijresten worden omgezet in rebonded foam voor bijvoorbeeld ondertapijten, gymmatten en akoestische isolatie, en afgedankte matrassen in akoestische isolatiepanelen. Bij chemische recycling wordt het schuim afgebroken tot de oorspronkelijke chemische stoffen, die weer herbruikt worden. Vanwege de grote variatie in leeftijd en samenstelling van oude matrassen is dit vaak nog wel een uitdaging.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*