Volgens bandenfabrikant Goodyear hoef je in de toekomst nooit meer je autobanden te vervangen. Het bedrijf heeft een conceptband onthuld die automatisch zijn eigen loopvlak genereert. Hij rubber dat afslijt wordt voortdurend vervangen.

Nieuwe laag rubber

De ingenieurs van Goodyear hebben een band ontworpen die werkt als een soort lippenbalsem-stift. In het midden van de band zit een cilinder gevuld met vloeibaar, biologisch afbreekbaar rubber. Naarmate de band ouder wordt en het loopvlak slijt, sijpelt het rubber uit de cilinder. Het rubber wordt automatisch hard wanneer het in contact komt met de buitenlucht en vormt zo een nieuwe laag rondom de band.

Half miljoen kilometer

Een autoband hoef je zo nooit meer weg te gooien, de band gaat namelijk even lang mee als de auto zelf. Goodyear schat namelijk dat deze band van de toekomst zo’n 300.000 tot 500.000 kilometer mee kan. De centrale cilinder in het wiel moet gedurende die kilometers slechts een paar keer vervangen worden.

Slimme band

Daarnaast is de band ook nog eens voorzien van kunstmatige intelligentie. In de band zitten sensoren, die slijtagepatronen en de rijstijl van de bestuurder kunnen analyseren. De band kan zo zelf bepalen wat voor soort rubber de bestuurder nodig heeft. Een sportieve rijder heeft andere wensen dan iemand met een gematigde rijstijl. Daarnaast kan de band ook rekening houden met het klimaat en wegkwaliteit.

250 miljoen banden

Met de conceptband wil Goodyear onderzoeken of de CO2-uitstoot van de bandenindustrie kan worden teruggedrongen. Als een band eenmaal versleten is heeft hij geen enkel nut meer, en moet hij worden vernietigd. In 2017 werden alleen al in de Verenigde Staten ongeveer 250 miljoen banden vernietigd.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*