Het Rotterdamse bedrijf Fruitleather maakt leer van afgekeurde mango’s. Een bijzonder product met een bijzonder verhaal.

Wist je dat maar liefst 45 % van alle mango’s nooit gegeten wordt? 30 % eindigt als afval in het productieland zelf, 10 % wordt na aankomst in de haven afgekeurd en 5 % blijft liggen bij de consument. Zonde, vinden ze bij het Rotterdamse bedrijf Fruitleather. Zij maken van de 10 % die wordt afgekeurd in de haven fruitleer.

Toeval

Dat begon eigenlijk per toeval. Oprichters Hugo en Koen kregen vanuit hun studie de opdracht om iets te verzinnen dat veel media-aandacht zou genereren. Ze keken uit het raam uit op de Rotterdamse Blaak Markt, en besloten iets met het overgebleven GFT-afval te doen. Aanvankelijk dachten ze er verf van te maken, totdat ze in dat proces een stukje fruitvezels te drogen legden op de vensterbank in de zon. Het werd hun eerste stukje fruitleer.

Kostbaar proces

Het leer wordt doorverkocht aan fabrikanten, en op termijn zullen er ook schoenen en tassen van fruitleer te koop zijn. Omdat Fruitleather nog op kleine schaal werkt en alles met de hand doet, liggen de prijzen nu nog hoog. Toch wil Fruitleather de techniek verder ontwikkelen om de prijzen van het fruitige leer te verlagen. Een bedrijf om in de gaten te houden!

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*