Europeanen pakken binnen Europa geregeld het vliegtuig, terwijl dit erg vervuilend is. Het Duitse Flixbus biedt een duurzaam alternatief aan met langeafstandsbusreizen tussen Europese steden. De groen gekleurde bussen die rijden op de lijn Dortmund-Brussel-London zijn nu nog een stukje groenen. Ze zijn namelijk voorzien van zonnepanelen.

Dortmund – London

De grootste intercitybusmaatschappij van Europa start een pilot met bussen die voorzien zijn van zonnepanelen. Het gaat om bussen die van Dortmund via Eindhoven, Antwerpen en Brugge naar Londen rijden. De bussen rijden deze route van 1.200 kilometer twee keer per week.

Zonnepanelen

De accu van deze bussen wordt voortaan niet meer opgeladen door de brandstofmotor, maar door zonnematten die op het dak liggen. Producent van deze ultra dunne en flexibele zonnepanelen is het Britse bedrijf TRAILAR. Het bedrijf maakt al jaren flexibele zonnepanelen en heeft meerdere grote klanten zoals Royal Mail, Johnson & Johnson en Deutsche Post DHL. De zonnepanelen zijn extra dun en licht, zodat ze niet voor extra luchtweerstand zorgen bovenop de bus.

Testen

De Duitse busmaatschappij onderzoekt nu of de zonnematten een succes zijn. Als dit het geval is worden ook andere bussen voorzien van deze techniek. De zonnematten kunnen stroom leveren voor USB-poorten, WiFi en airco. Tijdens de eerste proefritten bespaarde de bussen 10 liter diesel per rit.

“We hebben deze bus laten rijden naast een bus zonder zonnecellen. Normaal verbruikt de bus 29,76 liter diesel per 100 kilometer, nu was dit 28,08 liter diesel. Dat komt neer op een besparing van 7%”, aldus Flixbus-woordvoerder Linde Olde Hampsink uit.

100 miljoen passagiers

De Duitse busmaatschappij vervoert jaarlijks bijna 100 miljoen passagiers en is daarmee één van de grootste personenvervoerders van Europa. In België heeft de maatschappij 18 bestemmingen. De bussen van FlixBus rijden in 30 landen. In 2030 wil het bedrijf CO-2 neutraal zijn.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*