Het Amazonegebied en de lokale bevolking hebben het zwaar te verduren. Goud- en oliewinning, landbouw, veeteelt en bosbranden bedreigen al jaren het bijzondere gebied, waar ongeveer 10% van alle planten- en diersoorten wereldwijd leeft. Om minder afhankelijk te zijn van de olie-industrie maakt de lokale Achuar-gemeenschap gebruik van boten op zonne-energie.

Olie-industrie

Het Ecuadoriaanse deel van de Amazone wordt voornamelijk gebruikt voor oliewinning. De lokale bewoners profiteren echter niet mee en krijgen vooral te maken met de nadelen van deze sterk vervuilende industrie.

De lokale bevolking is echter zelf ook afhankelijk van het zwarte goedje, maar willen graag overstappen op een duurzaam alternatief. Met zonneboten lijken ze twee vliegen in één klap te slaan.

Zonneboten

De CO2-neutrale zonneboten zijn namelijk zeer geschikt voor ecotoerisme, een snel opkomende duurzame vorm van toerisme in het Amazonegebied. De bevolking heeft zo een nieuwe bron van inkomsten, zonder dat er een druppel olie voor nodig is.

Zonnecellen op het dak van de boten zorgen voor energie, maar binnenkort komt er zelfs een infrastructuur van oplaadpunten in het Amazonegebied.

Onderhoud

De boten zijn gemakkelijk te onderhouden en zeer betrouwbaar, er zijn immers minder onderdelen die kapot kunnen gaan aan een elektrische aandrijflijn.

Het bedrijf Kara Solar levert de boten en heeft de lokale Achuar-gemeenschap getraind hoe ze de boten moeten onderhouden. De boten worden ook als openbaar vervoer gebruikt en het botennetwerk beslaat inmiddels al 67 kilometer van de Amazone.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*