In de Spaanse stad Sevilla staan wel 48.000 sinaasappelbomen. Een bron van vitamine C, maar volgens de stad kan er ook stroom mee opgewekt worden.

In de winter, wanneer de sinaasappels aan de bomen groeien, kleurt de hele stad oranje. Maar vanwege hun bittere smaak plukken de bewoners ze nauwelijks van de bomen. Een gedeelte gaat naar Engeland om er marmelade van te maken, maar een groot deel valt van de bomen af, gaat rotten en belandt op de vuilnishoop. Het lokale waterbedrijf Emasesa vond dit zonde en ontwikkelde een manier om er stroom mee op te wekken. Met het huidige aantal Sevillaanse sinaasappelbomen kunnen wel 73.000 huizen van stroom worden voorzien!

Hoe het werkt

Met het sap van fermenterende sinaasappelsap wordt biogas gemaakt, wat wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Alles wat overblijft, wordt tot compost gemaakt om te verspreiden over omliggende landbouwvelden. Emasesa gaat eerst een test doen, en als het lukt om de waterzuiveringsapparaten in het bedrijf aan te drijven met het ‘sinaasappelgas’, wordt het ook ingezet voor de huizen in de stad.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*