Het wordt met 300.000 panelen het grootste zonnepark van Nederland: Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen. Het eerste paneel is inmiddels gelegd.

In maart dit jaar begonnen Avitec en Solarfields met de aanleg van het zonnepark. Na maanden hijen en installaties gereed maken, werd begin augustus het eerste zonnepaneel gelegd door wethouder Freek Buijtelaar van gemeente Borger-Odoorn en gedeputeerde Tjisse Stelpstra van provincie Drenthe.

Dubbelfunctie

Verwachting is dat het zonnepark vanaf december dit jaar stroom levert aan ruim 35.000 huishoudens op jaarbasis. Dat betekent dat Vloeivelden Hollandia het grootste operationele zonnepark van Nederland wordt. Het gezamenlijke project van Avitec, Avebe en Solarfields kent trouwens een volledige dubbelfunctie: naast het zonnepark worden de percelen ook gebruikt voor de opslag van (afval)water van de aardappelmeelfabriek Avebe. De percelen die nu worden gebruikt voor het zonnepark, dienden voor de aanleg ervan als waterbassins voor de aardappelmeelfabriek.

Onderzoek

Naast het produceren van energie, wordt het zonnepark ook gebruikt voor onderzoek naar energieopslag door hbo- en wo-studenten. In een eerste studie onderzoeken studenten de mogelijkheden om bij een overvloed aan elektriciteit het opgeslagen water – onder de zonnepanelen – met een vijzelpomp van het ene bassin over te pompen naar het naastgelegen bassin.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*