Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft een elektrisch baggerschip gepresenteerd. Het is voor het eerst dat een baggervaartuig volledig op elektriciteit werkt.

De scheepvaartsector is verantwoordelijk voor een grote hoeveelheid CO2-uitstoot en andere schadelijke gassen. Om de klimaatdoelen te bereiken is het belangrijk dat ook in deze sector de uitstoot naar beneden gaat. De International Maritime Organization (IMO) heeft zich daarom als doel gesteld in 2050 de uitstoot van CO2 met 50 procent teruggebracht te hebben. Om dat te halen is het noodzakelijk dat er in de sector flinke stappen worden gezet om de uitstoot te verminderen.

Duurzaam baggeren

Eén van die stappen zet Damen Shipyards nu met hun eerste elektrische baggervaartuig. Eerder ontwikkelde de scheepsbouwer al elektrische veerponten en sleepboten. Aan de baggerboot hoefden geen grote aanpassingen gedaan te worden. De dieselmotor is vervangen door een elektromotor en aan de afzuigslang die verbonden is met de waterkant is een elektriciteitskabel verbonden.

Geluidsoverlast

Dankzij de elektrificatie zijn er veel minder trillingen aan boord, wat baggeren makkelijker maakt. De elektrische motor zorgt voor een flinke vermindering van de geluidsoverlast voor mens en dier. Zo maakt een kleine ingreep toch een groot verschil.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*