In Nederland hebben de studenten van de TU Eindhoven in ruim vijf weken tijd de bouw van een zelfvoorzienende, duurzame huis zo goed als weten af te ronden. Het huis staat op de campus en is onderdeel van Ripple, een duurzaam woonconcept dat mensen op een speelse manier aanspoort om duurzamer te wonen en te leven. Met dit concept wil studententeam VIRTUe in juni 2022 meedoen aan de internationale ontwerpwedstrijd Solar Decathlon Europe.

Het bouwwerk is volledig zelfvoorzienend, tachtig procent van de gebruikte materialen is of kan later worden hergebruikt en er zijn tal van slimme ideeën in het huis verwekt waarmee de bewoners duurzaam kunnen leven. Het bouwwerk bestaat uit een studentenkamer, een startersappartement en een gemeenschappelijke ruimte en kan relatief eenvoudig op bestaande bouw worden geplaatst: volgens het team wellicht dé oplossing voor het woningtekort.

Coaching via een app

Maar het ontwerp en de bouw van het huis is niet alles. De studenten wilden niet alleen een duurzame woonplek creëren, maar bewoners ook helpen bij een duurzame levensstijl. Want, wat heb je aan een duurzaam huis als de bewoners niet duurzaam leven? Daarom ontwikkelden ze de coachingsapp RECAPP, een sociaal platform waarmee bewoners digitale munten verdienen door duurzaamheidsdoelen te behalen. Door bijvoorbeeld korter te douchen en duurzamer te eten, verdienen zij digitaal geld dat vervolgens digitaal uitgegeven kan worden, zoals in computerspel The Sims.

 

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*