Attractiepark Plopsaland vergroend

Attractiepark Plopsaland De Panne zorgt voor veel plezier bij jong en oud, maar verbruikt daarbij gigantische hoeveelheden energie. Het park is daarom flink aan het verduurzamen. Dankzij de installatie van een bijzonder verwarmingssysteem, stoot het park nu jaarlijks bijna 500 ton minder CO2 uit.

Plopsaland

Met oog op de Europese klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050, installeerde Plopsaland De Panne zo’n drie jaar geleden een warme-krachtkoppeling (WKK). De installatie loopt als een zonnetje en zorgt voor een energiebesparing van 2.400 MWh en een besparing van 474 ton CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 120 Belgische gezinnen.

Samenwerking Remeha

Verwarmingsspecialist Remeha is verantwoordelijk voor de WKK-installatie. Het Nederlandse bedrijf verwarmt al vier jaar alle Plopsa-parken, van de restaurants en het Plopsa Theater tot het waterpark Plopsaqua.

Plopsaland en Remeha hebben samen onderzoek gedaan om te kijken waar mogelijkheden voor energiebesparing liggen. Uit het onderzoek bleek dat een warmtekrachtkoppeling de beste oplossing is om efficiënt energie te besparen bij de verschillende Plopsa-parken.

“Het op aardgas aangestuurd WKK-systeem zal continu en tegelijkertijd warmte en elektriciteit opwekken.”, aldus Steve Van den Kerkhof, CEO van de Plopsa Group. “De investering bedraagt 500.000 euro, maar zal ons op 1 jaar tijd meer dan 2,4 gWh aan energie en elektriciteit besparen en – allerbelangrijkst – onze CO2-uitstoot met maar liefst 474 ton verminderen. Dat is gelijk aan het verbruik van maar liefst 120 Belgische gezinnen!”

Piratenboot

Naast de WKK-installatie zijn er nog meer duurzame innovaties te vinden in Plopsaland. Zo werkt de Piratenboot op groene stroom die gewonnen wordt uit zonne-energie en zorgt een eigen waterzuiveringsinstallatie voor een lager waterverbruik. Al het gezuiverde water wordt hergebruikt voor het aanvullen van vijvers of als water voor het sanitair. Op de parkeerplaatsen staan laadpalen voor elektrische auto’s en op alle blikjes en petflessen zit statiegeld.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*