Steeds meer mensen gaan elektrisch rijden. Toch is er nog veel onduidelijkheid rondom elektrische wagens. We bespreken hier vijf vooroordelen.

1. Elektrische auto’s zijn duur

Als je alleen kijkt naar de aanschafprijs, is een elektrische auto soms duurder dan een vergelijkbare benzine of dieselauto. Maar prijzen dalen in rap tempo. Daarnaast zijn er vaak subsidies van de overheid, om elektrisch rijden te stimuleren.

Maar als je ook kijkt naar de gebruikskosten van een auto, is een elektrische auto vaak voordeliger dan een auto met verbrandingsmotor. Dat komt doordat een elektrische auto veel minder onderhoud nodig heeft, en je hoeft natuurlijk ook niet meer langs een benzinepomp.

2. Het bereik van een elektrische auto is beperkt

Een veelgehoord vooroordeel is dat je niet ver kunt rijden met een elektrische auto. Bij de eerste elektrische auto’s was dit ook vaak het geval, maar ondertussen is dat enorm verbeterd. Met de Nissan LEAF e+ haal je bijvoorbeeld met een volle accu tot 385 kilometer (WLTP) en met de Nissan ARIYA tot 500 kilometer (WLTP). En je kunt hem natuurlijk weer snel volladen.

3. Je kunt niet op vakantie met een elektrische auto’s

Dit vooroordeel heeft vooral te maken met het bereik van elektrische auto’s, de laadtijd en de mogelijkheden om te laden. Zoals hierboven al is geconstateerd, kunnen moderne elektrische auto’s behoorlijk ver rijden op een enkele acculading.

Als de accu bijna leeg is, kun je hem in korte tijd weer opladen. Zo zit het accupakket van de Nissan ARIYA bij een snellader binnen 30 minuten weer voor 80% vol. Een lange reis is dus geen probleem.

4. Er zijn weinig laadpalen

In zowel Nederland als België schieten de laadpalen als paddenstoelen uit de grond. In Nederland gaat het wel sneller dan in België. Toch is aantal oplaadpunten in België de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2019 steeg het aantal palen in België zelfs met een 111 procent.

Laden in heel Europa wordt steeds makkelijker. In Europa zijn op dit moment al meer dan 200.000 laadpalen te vinden en dit aantal breidt snel uit.

5. Elektrische auto’s zijn niet duurzaam

Een veelgehoord argument tegen elektrische auto’s is dat ze niet duurzaam zijn, omdat ze niet altijd rijden op groene stroom. Dat is deels waar.

Uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge en de Universiteit van Nijmegen blijkt echter dat een elektrische auto die niet gebruikt maakt van groene stroom, nog steeds een stuk duurzamer is dan een auto met een benzine- of dieselmotor. Hoe dat precies zit lees je in ons artikel over grijze stroom.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*