Het recyclen van plastic is moeilijk en de kosten zijn fors; hoog tijd dus om naar serieuze alternatieven te zoeken. Bij de Circular Materials Challenge kregen bedrijven de opdracht nieuwe materialen ter vervanging van regulier plastic te ontwerpen. Dit zijn de 5 winnende innovaties.

1. Nano-engineering

De Universiteit van Pittsburgh suggereert om met nano-engineering recyclebare verpakkingen te produceren. De universiteit heeft een recyclebaar materiaal ontwikkeld dat plastic, dat uit meerdere lagen van verschillend materiaal bestaat, vervangt. Hier zal de verpakking bestaan uit verschillende lagen van slechts één soort materiaal: polyethyleen. Er zijn geen moeilijke scheidingsstappen nodig bij de verwerking van polyethyleen en dus is het makkelijker te recyclen. Door de structuur van het materiaal op nanoschaal aan te passen kan elke laag over verschillende eigenschappen beschikken.

2. Magnetisch additief

Voor kwetsbare producten zoals koffie en medische producten adviseert Aronax Technologies Spain magnetisch additief. Dit wordt toegevoegd aan materialen om recyclebare en composteerbare verpakkingen beter te isoleren. Door de magnetische eigenschappen van dit additief is het makkelijk om deeltjes te identificeren en het verpakkingsmateriaal af te scheiden in het recyclingproces.

3. Hernieuwbare materialen

Een hoog presterend materiaal van agrarische bijproducten en voedselafval, dat is dé oplossing volgens Full Cycle Bioplastics, Elk Packaging en Associated Labels & Packaging. Dit nieuwe materiaal is een composteerbaar alternatief voor bijvoorbeeld chipszakken en wikkels van granolarepen en het eerste meerlaagse verpakkingsfolie dat is gemaakt van PHA, PolyHydroxyAlkanoaat.

4. Composteerbaar meerlaags materiaal

Het voelt als plastic, maar is gemaakt van hout: volgens VTT Technical Research Centre of Finland is een composteerbaar meerlaags materiaal van cellulose uit land- en bosbouwbijproducten de uitkomst. De materialen zijn gemaakt van twee soorten cellulose, wordt gecombineerd met composteerbaar drielaags folie en is vooral geschikt voor zakken muesli en gedroogd fruit.

5. Biologische coating

De Fraunhofer Institute for Silicate Research ontwikkelde een biologische coating voor plastic, dat verpakkingen voor vers voedsel composteerbaar maakt. De coating verbetert eigenschappen van biobased en biologisch-afbreekbare verpakkingen, zodat de minimale houdbaarheid van voedselproducten gegarandeerd wordt.

De winnende bedrijven wonnen samen 1 miljoen dollar aan prijzengeld. Een versnellingsprogramma van 12 maanden moet de innovaties klaarmaken voor marktintroductie.

 

Welke innovatie uit het rijtje heeft jouw voorkeur?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*