De Europese Unie wekte vorig jaar voor het eerst meer stroom op uit hernieuwbare bronnen dan uit fossiele. Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksorganisaties Agora Energiewende en Ember.

Het aandeel duurzame energie was namelijk goed voor 38 %, fossiele energie voor 37 %, kernenergie voor de resterende 25 %. Volgens de onderzoekers is het een mijlpaal in de Europese energietransitie, maar gaat het alsnog niet snel genoeg om het doel van 55 % CO2-reductie in 2030 en klimaatneutraliteit in 2050 te halen.

Zonne- en windenergie

Het gebruik van zonne- en windenergie liep op naar een kleine 20 %. Denemarken haalt het grootste aandeel elektriciteit uit wind en zon, maar liefst 61 %. België, Nederland en Zweden worden hierin de grote stijgers genoemd, want waar het aandeel jarenlang aan de kleine kant was, liep het vorig jaar in België met maar liefst 28 % op.

Coronacrisis had beperkte invloed

Volgens het rapport heeft de coronacrisis een beperkte invloed gehad, maar zou de trend richting duurzame bronnen nog sterker zijn geweest als de algehele vraag naar stroom vorig jaar niet zo sterk was teruggelopen.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*